piliscsaba_cimer

Látnivalók

Csodásérmű Boldogasszonyról elnevezett kápolna


Piliscsaba, Templom tér 14.

A kápolnát József Károly főherceg építette, majd adomá-nyozta a lazarista rend számára.
1898-ban szentelték fel.
Az első neogót kápolna Magyarországon, amelynek titulusa a Csodásérmű Szűzanya.
1913-ban Bierti és Gurisatti olasz festők díszítették.

Tovább...

Piliscsabai Római Katolikus Plébániatemplom

 

 

Piliscsaba, Templom tér

Tel.: +36-26/375-024 


A templom 1778-1781 között épült fel. Berendezése, az oltárok, a padok és az orgona a klarissza rend felosztása után Budáról került ide. Az oltárképek feltehetőleg Falconer Anna Erzsébet festőnő, klarissza apáca munkái.

Tovább...

Klotildligeti plébániatemplom

 

 

 

 

Piliscsaba, Klotild tér 1.

Tovább...

Református Templom

Piliscsaba, Szent István király útja 55.

Az 1939-ben, Kós Károly stílusában épült piliscsabai Református Templom Klotildligeten, a Szent István király út és a József Attila utca kereszteződésében áll egy adományokból származó, hársfákkal övezett telken. Sorg Antal tervei szerint készült, Nagybaczoni Nagy Vilmos javaslatai alapján. Az ő műhelyéből származnak a templombelső berendezési tárgyai is. A templomban gyakran tartanak esküvőket, melyeken néhány más vallású lelkész is eskethet.

Tovább...

Székelykapu

 

Piliscsaba, Szent István király útja 53.


1998-ban avatták fel a millecentenáriumra készült
székelykaput a református templom mellett.           

Tovább...

Ősök parkja


Piliscsaba, Garancsi út

Tovább...

Kálvária domb kápolnával

 

Kávária utca, Piliscsaba

Tovább...

II. Rákóczi Ferenc fejedelem szobra


Piliscsaba, Klotild tér 1.


II. Rákóczi Ferenc fejedelem bronz mellszobrát a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 300 éves évfordulójára állították fel egy kis pihenőpark központi részén, szinte egy vonalban Klotild főhercegnő szobrával.


II. Rákóczi Ferenc (Borsi, 1676. március 27. – Rodostó, 1735. április 8.) a Rákóczi-szabadságharc vezetője, Magyarország vezérlő fejedelme, erdélyi fejedelem.

Tovább...

Dévényi Antal-kilátó

Nagy-Kopasz (447 m) tetején


A Dévényi Antal-kilátó egy kilátó Pest megye területén, a Pilis hegységben, Piliscsabától északra, 447 méter magas Nagy-Kopasz csúcsán. A Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásában, részben pályázati forrásból épült, 11,5 méter magas épület különleges alakú, Lőke Ferenc építész által alkotott terveit a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a Jenga játék formavilága ihlette. A közel 17 négyzetméteres kilátószintű épület lényegében egy 4,2 x 4,2 méter alapterületű hasáb, amelyet összesen 132 köbméternyi, egymásra rakott tömör fenyőgerendákból alakítottak ki.

Tovább...

Volt Pázmány Péter Katolikus Egyetem épülete

Egyetem utca 1. 

A Stephaneum a volt Katolikus Egyetem központi előadótermi épülete a nagy auditóriummal és több, különböző méretű előadóteremmel, amelyek az épületben, mint egy kisváros utcáin álló házak belsejében foglalnak helyet. A mennyezet kiképzése olyan, mintha lombok borulnának az utcák és a termek fölé.

Az épületet Makovecz Imre tervezte 1995-ben. Makovecz Imre az organikus építészet jeles képviselője, s a Stephaneum egyértelműen organikus stílusú. 

Tovább...