piliscsaba_cimer

Helyi iparűzési adó

Tájékoztató az új, egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapításról


2023. január 1-jétől életbe lépett jogszabálymódosítás következtében a kisvállalkozó az adóévi adó alapját a Htv. 39/A. § (2) bekezdése alapján (1990. évi C. törvény a helyi adókról) az alábbiak szerint is megállapíthatja, amennyiben az adó alapja a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként:

2,5 millió forint, ha a kisvállalkozó bevétele az adóévben a 12 millió forintot nem haladja meg,
6 millió forint, ha a kisvállalkozó bevétele az adóévben a 12 millió forintot meghaladja, de a 18 millió forintot nem haladja meg,
8,5 millió forint, ha a kisvállalkozó bevétele az adóévben a 18 millió forintot meghaladja, de a 25 millió forintot – a Htv. 39/A. § (1) (b) bekezdése alapján a 120 millió forintot - nem haladja meg.

Tovább...

Tájékoztató kisvállalkozóknak a HIPA változásokról

 

Az Egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvény több ponton is módosította az adótörvényeket. Legfontosabb változás, hogy a kisvállalkozók a korábbi 2023. január 15-ei határidő helyett 2023. május 31-ig adhatják be a NAV-on keresztül az éves helyi iparűzési adóbevallásukat.

Tovább...

Iparűzési adó devizában történő fizetési lehetőségéről tájékoztató

 

Tájékoztatjuk az adózókat, hogy 2023. január 1-jétől a helyi iparűzési adót devizában - euró vagy amerikai dollár devizanemben - is megfizethetik a 366/2022. (IX. 26.) Kormányrendelet alapján.

A devizában történő befizetés lehetősége minden cég számára elérhető. Az adózó a helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár által Piliscsaba Város Önkormányzata részére nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti.

 

Tovább...

Helyi iparűzési adó


A helyi iparűzési adóban adóköteles minden, Piliscsaba Város Önkormányzatának illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység.
Fentiek értelmében adóköteles minden olyan vállalkozás, amely Piliscsabán székhelyet, telephelyet vagy fióktelephelyet létesít. Adóköteles továbbá minden olyan vállalkozás, amelynek székhelye, telephelye nem Piliscsabán van, de tevékenységét részben vagy egészében itt végzi. 
Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.
 

Tovább...