piliscsaba_cimer

Túraútvonalak

Dévényi Antal kilátó


Különleges kilátótorony, káprázatos körpanoráma a Pilis hegyeire

A Piliscsaba felett magasló, Nagy-Kopasz (447 m) tetején, 2015 óta áll a dzsenga fajátékra hajazó, látványos Dévényi Antal-kilátó, melynek tornyából zavartalan körpanoráma tárul a Pilis és a Budai-hegység vonulataira. A kilátóhoz a legszebb útvonal a 10-es út menti Kopár csárdától kínálkozik, mely a hangulatos, fenyvesfoltokkal tarkított Zajnát-hegyeken keresztül vezet a Nagy-Kopaszra.

Tovább...

Gomba szikla


Piliscsaba közelében érdekes sziklaformákat lehet találni a turista utakon. Az egyik legérdekesebb szikla a Gomba szikla. Ide Pilicsabától a kék kereszten legcélszerűbb elindulni, de Pomáz felől a zöld vonalon is megközelíthető. A hatalmas, gomba alakú követ egy falelátóról jól szemügyre lehet venni, de egy keskeny úton jobban is megközelíthető.

Tovább...

Ördögoltár szikla

 

A Budai-hegység és a Pilis döntően triász időszaki karbonátos kőzetekből (pl. Dachsteini Mészkő, Fődolomit) álló, aszimmetrikusan kibillent sasbércei különleges sziklaalakzatokat hordoznak. Az erózió által „kifaragott” misztikus kőbástyák jóval keményebbek, ellenállóbbak környezetük „puhább” kőzeteinél, ezért az idők folyamán a táj fölé magasodtak. 

Tovább...

Különös sziklaképződmények Piliscsaba mellett


Piliscsaba mellett két, különleges sziklaalakzatot is felfedezhetünk könnyű, rövid kirándulásunkon. A Kálvária-dombról először a minden oldaláról különböző alakot mutató jellegzetes Gomba-sziklát, majd kissé messzebb a rejtélyes, sziklamászók által kedvelt Ördögoltár-sziklát keressük fel kényelmes körtúránkon.

Tovább...

Sas szikla

 

Sas-szikla (Piliscsaba) egy nagyon kellemes és szép kirándulóhely a Pilisben távol a turistautaktól, a különleges szikla alakzat a nevét (Vércse-szikla) a formájáról kapta, kiterjesztett szárnyú ragadozó madárra hasonlító sziklaalakzat. A Sas-sziklát a jelölt túristaútról egy gerinc választja el, onnan nem is látható, ennek a gerincnek a túloldalára vezet az előbbi jelöletlen ösvény. A domboldalban helyezkedik el, nehezen megközelíthető. Természetvédelmi terület.

Tovább...