piliscsaba_cimer

Orvosi ügyelet

 


Központi orvosi ügyelet:
 

Munkanapokon 16 óra után, hétvégén és ünnepnapokon az alapellátási ügyelet telefonszáma:

1830

2024. február 1-től a szolgáltatók helyett a mentőszolgálat és a háziorvosok együttesen látják el a munkaidőn kívüli ügyeletet. Pest vármegyén belül 18 településen van ügyelet, ezen belül is 12 helyen ügyeleti központ – köztük Pilisvörösváron –, ahonnan autóval is ki tudnak vonulni házhoz, 6 helyen pedig csak ügyeleti pont működik, ahol a rendelőben tudnak segíteni, de nem mennek házhoz.

Ezen felül három helyen van dedikált gyermekügyelet: Cegléden, Érden és Vácon, de szükség esetén minden ügyeleti helyszínen tudják fogadni a gyermekeket. Ez természetesen a felnőttekre is igaz: ha éppen rosszul van valaki, bármelyik ügyeleti központba bemehet segítséget kérni.

Az alapellátási ügyelet telefonszáma: 1830

A telefonszámon az ügyeletes koordinátorjelentkezni. Ha megítélése szerint nincs vészhelyzet, és enyhe az eset, akkor kapcsol egy szakorvost, aki telefonos segítséget fog nyújtani. Ha személyes ügyeleti ellátásra van szükség, akkor telefonon tájékoztatás kap a beteg, hogy hová mehet. Ha úgy ítélik, hogy szükséges, ki tudnak küldeni egy ügyeleti autót a helyszínre. Ha pedig a telefonos egyeztetés alapján komolyabbnak ítélik meg a helyzetet, akkor a koordinátor felveszi a kapcsolatot a mentőszolgálattal, akik mentőautót küldenek.

Piliscsabán a háziorvosokat 8-tól 16 óráig lehet elérni a megszokott telefonszámokon, a rendelési időket a ügyeleti rendszer nem változtatja meg. Az orvosi rendelőben tehát hétköznapokon délután 4-ig lesz háziorvosi ellátás, 4 óra után az ügyeleti telefonszámot kell hívni, ahonnan – ha személyes megjelenés szükséges – a pilisvörösvári mentőállomás épületében működő ügyeleti központba irányítják a beteget.

Sürgősségi ügyeleti ellátás a pilisvörösvári ügyeleti központban:

  • munkanapokon 16:00–08:00 között
  • szombaton, vasárnap és ünnepnapokon

Gyermekügyelet Érden:

  • munkanapokon 16:00–22:00 között
  • szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 08:00–22:00 között

Persze vannak egyértelmű helyzetek, amikor érdemes rögtön a mentőket hívni: ha életveszély vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés stb.), baleset, sérülés, mérgezés esetén, ha stroke gyanúja áll fenn (nehéz a beszéd, lekonyul az arc, és gyengék a karok), illetve ha erős fájdalom vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás stb.). Hívhatunk mentőt, ha megindult a szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt, és ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga vagy mások életét veszélyezteti.

Akut életveszély esetén továbbra is a 112 a sürgősségi hívószám.