piliscsaba_cimer

Közeledik az adófizetési határidő

Szeptember 15-ig kell befizetni az önkormányzat felé az építményadó, telekadó és iparűzési adó, valamint a NAV felé a gépjárműadó második részletét.

 

Építményadó, telekadó, iparűzési adó
Piliscsaba Város Önkormányzatának pénzügyi osztálya a napokban minden piliscsabai lakónak megküldte az értesítést az aktuális adószámla-egyenlegéről, melyet szeptember 15-éig lehet pótlékmentesen kiegyenlíteni. Amennyiben az adózóknak építmény-, telek-, iparűzésiadó-tartozása van, illetve pótlék, bírság, egyéb bevételek után fizetendő adó, illeték, idegen bevételek, talajterhelési díj, mezőőri járulék vagy egyéb más tartozása mutatkozik, azt bármikor teljesíteni tudják az önkormányzat megfelelő számlájára.
Azon adózók, akik rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval, az Elektronikus Önkormányzati Portálon tudják lekérdezni adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségeiket. Hátralék esetén az oldalon elektronikus befizetésre is
lehetőség van.

 

Segítség az Elektronikus Önkormányzati Portálon való fizetéshez:

  • bejelentkezés KAÜ-azonosítást követően (pl. ügyfélkapus azonosítóval)

  • bal oldali menüsor / E-fizetés / Adók, díjak, illetékek befizetése

  • Kattintsunk a Befizetések lekérése gombra, majd a Fizetendő oszlopban lehet kipipálni azokat, amiket fizetni szeretnénk. Ezután lehetőséget kapunk arra, hogy beírjuk a pontos összeget (egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető).

  • Végül kattintsunk a Fizetés összesítésére és a Fizetés indítására.

  • A személyes adatok és a bankkártya adatainak beírása után indítsuk el a fizetést (fontos, hogy újrakattintás nélkül várjuk meg a visszajelzést a fizetésről.)

 

Gépjárműadó
A gépjárműadó második részletét a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni az államkincstár felé szintén szeptember 15-ig.
Ha valaki átutalással fizet, a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késve tudja a befizetőt azonosítani – figyelmeztet az adóhivatal.
Az adó rendezésére két másik lehetőség is van: a NAV-Mobil applikáció Gépjárműadó menüpontja segítségével pillanatok alatt, mobilról is befizethető a gépjárműadó. Emellett az elektronikus tárhelyre érkezett értesítő levélben van egy közvetlen fizetési link is, ami a netes bankkártyás fizetést teszi lehetővé. Fontos, hogy a befizető újrakattintás nélkül várja meg a visszajelzést a fizetésről.
A NAV új ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) is lehetőségünk van a befizetésre. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan.

 

PP

Fotó: freepik.com