piliscsaba_cimer

Az országgyűlési választás és népszavazás eredményei 2022

KÖZZÉTÉVE: 2022.04.04. 09:40

CÍMKE: Automatikus hírlevél


A Fidesz–KDNP kétharmados többséggel nyerte meg a 2022-es országgyűlési választást, a térség képviselője Menczer Tamás lett.

 

A piliscsabai választópolgárok április 3-án reggel 6 és este 19 óra között adhatták le szavazataikat az országos lista mellett a Pest megyei 02. országgyűlési egyéni választókerület jelöltjeire, nemzetiségi választópolgárként pedig a nemzetiségi lista jelöltjeire. Közel 99 százalékos feldolgozottságnál az alábbi adatok láthatók.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján Piliscsabán a 6234 névjegyzékben szereplő választópolgár 76,45 százaléka jelent meg a szavazóhelyiségekben. A választáson az országos részvételi arány 69,54 százalékos volt, mely éppen csak elmarad a négy évvel ezelőtti adatoktól.

A Fidesz–KDNP pártkoalíció összesen 135 mandátumot szerzett a parlamentben, míg az ellenzéki szövetség (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) 56-ot. Bejutott a parlamentbe a Mi Hazánk Mozgalom is 7 mandátummal és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is egy képviselővel.

A Pest megyei 2-es választókerület parlamenti képviselője Menczer Tamás lett. A Fidesz–KDNP színeiben induló politikus a szavazatok 47,49 százalékát szerezte meg, míg dr. Szél Bernadettet, az ellenzék képviselőjét a szavazók 44,1 százaléka támogatta. A Mi Hazánk jelöltjére 2620, a Kutya Párt jelöltjére 2280 szavazat érkezett a kerületből.

Az országgyűlési választásokkal egyidejűleg népszavazást is tartottak vasárnap. A központilag közzétett adatok alapján országosan a szavazók több mint fele (68,74%-a) voksolt. Pest megyében a választópolgárok 71, míg Piliscsabán 75 százaléka vett részt a népszavazáson. A nagyarányú részvétel ellenére a népszavazás eredménye érvénytelen, mert a válaszok száma nem érte el az érvényességi küszöböt, vagyis az összes választópolgár létszámának a felét.

 

PP