piliscsaba_cimer

Április közepéig lehet befizetni a gépjárműadót

KÖZZÉTÉVE: 2024.03.06. 08:00

CÍMKE: Automatikus hírlevél, gépjárműadó

Az előző évekhez képest változnak a gépjárműadó befizetésének feltételei a NAV felé. Az alábbiakban összeszedtük, meddig, hová és miképp lehet ezt befizetni.

Meddig és hova lehet utalni?
Az adózónak – az évközi adókötelezettség keletkezésének vagy változásának kivételével – a gépjárműadót egy részletben, április 15-ig kell megfizetnie a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Honnan tudható, mennyi adót kell fizetni?
Az adószámlát a NAV Ügyfélportálján az Adószámla menüpontban lehet lekérdezni. A gépjárműadó összegét a 410-es adónemnél lehet ellenőrizni.

Lehet részletfizetést kérni?
Évente egyszer, június 30-ig lehet illetékmentesen részletfizetési kérelmet benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A NAV a részletfizetést az adott évben előírt éves gépjárműadóra engedélyezheti, aminek nyomán az adó legfeljebb öthavi pótlékmentes részletben fizethető meg. Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett adózó automatikus részletfizetési kérelmét elektronikusan nyújthatja be az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) az AUTRESZ-kérelmet kiválasztva, illetve az ÁNYK-programban a FAM01 elnevezésű űrlapon.

Hogyan lehet befizetni?
Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással, vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.
A gépjárműadó a NAV mobilappján keresztül is befizethető. A NAV új ügyintéző felületén belépve a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt azonnal rendezheti elektronikusan. Ha az adókötelezettség év közben keletkezik vagy változik, az adót az erről szóló határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetni.

 

PP