piliscsaba_cimer

Klíma Kirakó, a játékos környezetvédelem

2023.11.18 16:00 - 2023.11.18 18:00


Helyszín: Piliscsaba, Céh Egylet

A Garancstető Egyesület Klíma Kirakó Civil Csapatépítő Programjára várja a helyi szervezeteket és egyesületeket november 18-án, 16 és 18 óra között a Céh Egyletben.

A jelentkezők egy finn fejlesztésű játékban vehetnek részt, melynek eredményeit oktatási és kutatási célokra használja majd fel az egyesület az EU 1.5Lifestyles projekt keretében.


A játék célja, hogy személyre szabottan mindenki megtalálhassa azokat a lehetőségeket, döntéseket, amelyekkel a karbonlábnyomát 2030-ig évi 2,5 tonnára csökkentheti (a magyar átlag 4,9 t CO2e/fő/év). Ez a személyenkénti éves maximum 2,5 tonnás kibocsátás szükséges ugyanis ahhoz, hogy a Párizsi Klímaegyezményben rögzített cél megvalósuljon, vagyis a felmelegedés átlagos szintje ne lépje át a 1,5 fokot, és ezt kell 2050-ig tovább csökkenteni 0,7-re.


A játék során a játékosok összesen 63 lehetőségből választhatnak: minden egyes döntés mérhetően, szakirodalmi adatokkal igazoltan segít csökkenteni a karbonlábnyomunkat. A lehetőségek érintik a lakhatás, az étkezés, a közlekedés, valamint a szabadidő területét, a kártyák mérete pedig azt jelzi, mekkora mértékben járulnak hozzá a “másfél fokos” életmódhoz. A játék végére a játékos egy saját magára szabott, egyénileg összeállított tervet hoz létre, amelyet 2030-ig fokozatosan kell megvalósítania.