piliscsaba_cimer

Vért adni menő!

KÖZZÉTÉVE: 2023.12.04. 12:00

CÍMKE: Automatikus hírlevél, véradás

Véradás lesz december 5-én a Klarissza-házban!

A Magyar Vöröskereszt területi szervezete szeptember 26-án szervezett legutóbb véradást a Klarissza-házban, melyre 60 embert vártak, de jóval több, 73 véradó jelent meg. A piliscsabai véradás nemcsak a helyiek, hanem az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkatársai körében is népszerű, mert ez az ún. palacsintás véradás. Bradák Éva, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének munkatársa ugyanis minden véradásra több tucat palacsintával készül, ezzel is megköszönve a piliscsabaiak segítségét.

Tudták, hogy 2012 és 2020 között minden évben egyre csökkent a leadott vér mennyisége és az aktív véradók száma? 2021 óta azonban, hála az irányított véradás lehetőségének, egyre többen vesznek részt a véradásokon és ajánlják fel vérüket egy ismerősnek, rokonnak vagy egy ismeretlennek. Még egy érdekesség, hogy az OVSZ adatai szerint az aktív donorok főleg az idősebbek köréből kerülnek ki, többségében ötven év felettiek.

A Magyar Vöröskereszt területi szervezete ezúton is arra buzdítja a fiatalokat, és minden 18–65 év közötti embert, hogy legalább évente egyszer menjen el vért adni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az önkéntes véradás fontosságát, és azt, hogy hány emberi élet menthető így meg. Piliscsabán két-három havonta szerveznek véradást, legközelebb december 5-én lesz lehetőségünk részt venni rajta. Helyszíne a Klarissza-ház.

PP

 

Fotó: freepik.com