piliscsaba_cimer

Ha orvos kell: 1830

KÖZZÉTÉVE: 2024.01.26. 08:00

CÍMKE: Automatikus hírlevél, orvos, sürgősségi, ellátás

Tavaly elkezdődött az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása az országban. Mostanra a legtöbb vármegye sorra került, 2024. február 1-jétől itt, Pest vármegyében is az új rendszer szerint fog működni a sürgősségi orvosi ügyelet.  

Tavaly elkezdődött az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása az országban. Mostanra a legtöbb vármegye sorra került, 2024. február 1-jétől itt, Pest vármegyében is az új rendszer szerint fog működni a sürgősségi orvosi ügyelet.  

Az ország teljes területét érintő átalakítás lényege, hogy a szolgáltatók helyett a mentőszolgálat és a háziorvosok együttesen fogják ellátni a munkaidőn kívüli ügyeletet. Pest vármegyén belül 18 településen lesz ügyelet, ezen belül is 12 helyen ügyeleti központ – köztük Pilisvörösváron –, ahonnan autóval is ki tudnak vonulni házhoz, 6 helyen pedig csak ügyeleti pont működik majd, ahol a rendelőben tudnak segíteni, de nem mennek házhoz. Ezen felül három helyen lesz dedikált gyermekügyelet: Cegléden, Érden és Vácon, de szükség esetén minden ügyeleti helyszínen tudják fogadni a gyermekeket. Ez természetesen a felnőttekre is igaz: ha éppen rosszul van valaki, bármelyik ügyeleti központba bemehet segítséget kérni, mint ahogy egy nyaralás során is helyben kérünk segítséget, nem utazunk haza emiatt.

Mit tegyünk, ha rosszul vagyunk, és már nincsen háziorvosi rendelés?
Február 1-től
munkanapokon délután 4 után, hétvégén és ünnepnapokon hívjuk az alapellátási ügyelet telefonszámát: 1830.

A telefonszámon az ügyeletes koordinátor fog jelentkezni. Ha megítélése szerint nincs vészhelyzet, és enyhe az eset, akkor kapcsol egy szakorvost, aki telefonos segítséget fog nyújtani. Ha személyes ügyeleti ellátásra lesz szükség, akkor telefonon tájékoztatás kap a beteg, hogy hová mehet. Ha úgy ítélik, hogy szükséges, ki tudnak küldeni egy ügyeleti autót a helyszínre. Ha pedig a telefonos egyeztetés alapján komolyabbnak ítélik meg a helyzetet, akkor a koordinátor felveszi a kapcsolatot a mentőszolgálattal, akik mentőautót küldenek.

Piliscsabán a háziorvosokat 8-tól 16 óráig lehet elérni a megszokott telefonszámokon, a rendelési időket a ügyeleti rendszer nem változtatja meg. Az orvosi rendelőben tehát hétköznapokon délután 4-ig lesz háziorvosi ellátás, 4 óra után az ügyeleti telefonszámot kell hívni, ahonnan – ha személyes megjelenés szükséges – a pilisvörösvári mentőállomás épületében működő ügyeleti központba irányítják a beteget.

Sürgősségi ügyeleti ellátás a pilisvörösvári ügyeleti központban:

  • munkanapokon 16:00–08:00 között
  • szombaton, vasárnap és ünnepnapokon

Gyermekügyelet Érden:

  • munkanapokon 16:00–22:00 között
  • szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 08:00–22:00 között

Persze vannak egyértelmű helyzetek, amikor érdemes rögtön a mentőket hívni: ha életveszély vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés stb.), baleset, sérülés, mérgezés esetén, ha stroke gyanúja áll fenn (nehéz a beszéd, lekonyul az arc, és gyengék a karok), illetve ha erős fájdalom vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás stb.). Hívhatunk mentőt, ha megindult a szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt, és ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga vagy mások életét veszélyezteti.

Akut életveszély esetén továbbra is a 112 a sürgősségi hívószám.

Vármegyénkben az átalakítás hozzávetőleg 1,3 millió lakost érint 18 járásban és 187 településen. Jelenleg 52 településen van orvosi ügyelet, ezeket 24 különböző szolgáltató működteti. Az átalakítással egységesítik a rendszert, lesz járásonként egy ügyeleti központ, és központi ügyeleti telefonszám üzemel.

Pest vármegyében nagyságrendileg 650 házorvosi praxis működik. A háziorvosoknak kötelező lesz havonta kétszer 6 óra ügyeletet teljesíteni. Plusz javadalmazásért ezen felül is vállalhatnak ügyeletet – akár alkalmazotti jogviszonyban, akár vállalkozóként, de dönthetnek úgy is, hogy főállású ügyeleti orvosok lesznek.

 

Az összeállítást a Pilisborosjenő önkormányzata által, az OMSZ szakmai ellenőrzésével kiadott tájékoztató alapján készítettük

 

PP