piliscsaba_cimer

FELHÍVÁS lakott területre bemerészkedett rókák elleni hatékony védekezésre

KÖZZÉTÉVE: 2022.08.04. 16:01

CÍMKE: Automatikus hírlevél

Tisztelt Lakosok!

 

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a vadonélő rókák/vadak sokszor a lakott területekre is bemerészkednek. Önkormányzatunk kiemelt célja, hogy a lakosok biztonságos, élhető környezetben éljenek. Ez mindannyiunk felelőssége, erre tekintettel az alábbiakra hívjuk fel figyelmüket. 

A lakott területen megjelenő fajok kezelését a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet szabályozza, melynek értelmében indokolt esetekben a kárt okozó vad elejtése az illetékes rendőrkapitányság engedélyezését követően lehetséges. A probléma helyi szinten kezelhető, ugyanakkor az engedélyeztetés folyamata nem teszi lehetővé a lakott ingatlanok környezetében való az azonnali intézkedést.

A lakóingatlanok közvetlen közelében a fegyverhasználat nem kívánatos, veszélyes dolog, ezért, ha lehet, ezt el kell kerülni.

 

A rókák kilövésére lakott ingatlanon csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha az állat menekülése(távozása) nem biztosított, vagy csapdába esett.

 

  • Az állatok egyre többet merészkednek be a kertekbe, élelmet keresnek, ezért a közterületi hulladéktárolókba csak lezárt zsákokban helyezzenek el olyan hulladékot, amely esetleg élelemként szolgálhat a rókák számára! 

 

  • A háztartási hulladékot, főleg a feleslegessé vált élelmiszermaradékot gondosan zárják el a szemeteszsákokban és szeméttárolókban, továbbá éjszakára ne hagyjanak az udvaron vagy a közterületeken állateledelt macskák, kutyák számára, mivel a könnyen hozzáférhető élelem miatt a rókák így gyakrabban visszajárhatnak az emberek lakóhelyeinek környékére.

 

  • A lakott területen a jó gazda gondossága szükséges ahhoz, hogy a háztáji állatok se váljanak a rókák prédájává. A baromfikat tartsák bekerített helyen, éjszakára jól zárható ólban helyezzék el, ahova nehezebben jut be a róka!

 

  • Nagyobb odafigyeléssel ügyeljenek a saját ingatlanuk rendjére, ott hulladékot, törmeléket ne halmozzanak fel, amely esetlegesen jó búvóhelyet nyújtana az állat számára.

 

  • Érdemes a kerítés átjárhatatlanságát biztosítani, és ha fennáll a veszély a rókák/vadak beköltözésére, akkor a nagyobb udvarokban ajánlott a kotoréknak alkalmas sűrű, eldugott, bozótos részeket kitisztítani. 

 

  • A rókák esetében általánosan ismert tény, hogy veszettség hordozói lehetnek, ezért kiemelten fontos gondoskodni a házi kedvencek oltottságáról gondoskodniuk!

 

  • Amennyiben a kertben van komposzt, úgy ajánlott egy zárható tetejű ládával befedni!

 

Felhívom a lakosok figyelmét, hogy a kertükbe tévedt rókát sem vadászni, sem megfogni, sem pedig mérgezni nem szabad! Ezek a cselekmények mind törvénybe ütköznek! 

 

Kérem a Tisztelt Lakosokat, ha elhullott rókatetemet találnak, azt NE érintsék meg, kutyájukat, macskájukat igyekezzenek attól távol tartani! Amennyiben elhullott állatot találnak úgy ezt az Önkormányzat 06-26/575-500 vagy a NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán, a 06-80/263-244 telefonszámon lehet bejelenteni. 

 

Amennyiben lakott területen távozni nem képes rókát látnak, úgy a pontos hely megjelölésével az alábbi módon jelezhetik felénk: 

 

1)e-mail: jegyzo@piliscsaba.hu;  farago.peter@piliscsaba.hu

2)telefonon: 06-26/575-500. 

 

A rókák mozgását nem lehet korlátozni, azonban sokat tehetünk azért, hogy elkerüljék közvetlen lakókörnyezetünket, ezért az alábbi módszerekkel akadályozhatjuk meg, hogy a rókák az ingatlanra bemenjenek:

 

Villanypásztor

Minél magasabb a kerítés, annál kevesebb az esély arra, hogy a vadak, rókák átlépjenek/ugorjanak rajta.

Célszerű a perem területeken vadálló kerítésről gondoskodni, vagy a haszonállat tartását mellőzni.

 

Reflektorfény

Ha kisebb területet, mondjuk egy tyúkólt vagy nyúlketrecet szeretnénk biztosítani, akkor a mozgásérzékelő lámpa lehet a legegyszerűbb. A mozgásérzékelő felvillanása riasztó hatású a vadállatok számára.

 

Vadriasztó

Az ultrahangos vadriasztás az állatok jó hallását fordítja ellenük. Az eszközzel számukra zavaró, számunkra hallhatatlan hangokat sugárzunk feléjük, mellyel a róka távol tartható a kertünktől.

(nem szelektív, a haszonállatot zavarhatja)

 

Ebtartás:

Az ingatlanon lévő (megfelelő kondíciójú, korú, fajtájú) eb puszta jelenléte is távol tartja a vadakat.

 

 

Nagy Zsolt

jegyző