piliscsaba_cimer

Amit a kéményseprésről tudni érdemes

KÖZZÉTÉVE: 2022.09.14. 07:56

CÍMKE: Automatikus hírlevél

A fűtési szezon kezdete előtt minden évben érdemes szakemberrel ellenőriztetni a kéményeket, hogy csökkentsük a balesetveszélyt. A társasházakban ezt előzetes sormunkaterv alapján ellenőrzik, családi házak esetében viszont az ingatlan tulajdonosának kell megigényelnie. A szolgáltatás a lakóházakban ingyenes, kivéve akkor, ha az ingatlan vállalkozás székhelyeként van bejelentve.

 

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének 2022-es sormunkaterve alapján a piliscsabai társasházakban augusztus 29. és október 28. között kerül sor a kémények átvizsgálására. A pontos dátumról tizenöt nappal korábban minden társasházi lakóközösség külön értesítőt kap. A kéményseprők csak a társasházakban dolgoznak a sormunkaterv szerint, előre ütemezve, a családi házak tulajdonosainak maguknak kell igényelniük az éves ellenőrzést.

 

Családi házaknál az Országos Katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete végzi a kéményseprést. Az állampolgárok időpontfoglalással igényelhetik a vizsgálatot, amely a törvény által ajánlott időszakonként díjmentes. Évente ajánlják ellenőriztetni a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések kéményeit, kétévente a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kéményeket vagy kéményrendszereket. Ezen felül is kérhető ellenőrzés az ügyfélszolgálaton, de a soron kívüli ellenőrzés díjköteles.
A kéményellenőrzést itt lehet megrendelni online, telefonon pedig a 1818-as számon (9.1.1-es menü az időpontfoglalás).

 

Ha vállalkozás székhelye az ingatlan, akkor kötelező a kéményseprést elvégeztetni (ugyanúgy évente, illetve kétévente). Ilyen esetnek minősül, ha bármiféle gazdálkodó szervezet – nemcsak kft. vagy bt., hanem akár egyéni vállalkozás – székhelye, telephelye, fióktelepe vagy levelezési címe van bejelentve az ingatlanon. A vállalkozásnak nem a katasztrófavédelemnél kell megrendelnie a kéményseprést, hanem bármelyik kéményseprőipari tevékenységet ellátó szolgáltatónál. A Piliscsabán elérhető szolgáltatók listája IDE KATTINTVA érhető el.  Az egyéb helyszínen elérhető szolgáltatókról a katasztrófavédelem honlapján találunk egy listát.

 

Az égéstermék-elvezetőkkel, kéményekkel, azok időszakos ellenőrzésével kapcsolatos kérdésekkel a 1818-as kormányzati ügyfélvonali telefonszám 9.1-es mellékén kereshetjük a kéményseprőket.
További információ: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

 

PP