piliscsaba_cimer

Közeleg a gépjárműadó befizetésének határideje

 

Hamarosan esedékes a gépjárműadó első részletének befizetése, mellyel kapcsolatban már február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére az értesítések a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Akinek nincs ügyfélkapuja, az postán kapja meg az iratokat.

 

Határozatot azok kapnak, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk – tájékoztatja a gépjármű-tulajdonosokat a NAV. Akiknek az adója nem változik, emlékeztető értesítést kapnak. A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi ki cégkapura vagy hivatali tárhelyre. Akik nem rendelkeznek elektronikus elérhetőséggel, azok postán kapják meg a papírokat. A tárhelyre érkező iratot érdemes a „Tartós tárba” áthelyezni, mert az irat csak 30 napig érhető el, utána törlődik. Ezután a NAV-os irat a NAV Ügyfélportál-felületen, a dokumentumok között érhető majd el.

 

A gépjárműadó első részletét március 16-áig (március 15-e munkaszüneti nap), a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

 

A gépjárműadó befizetése a NAV applikációjában, azaz a NAV-Mobil Gépjárműadó menüpontjában vagy a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) is pillanatok alatt teljesíthető. Az applikáció letölthető a Google Play és az App Store kínálatából is, ezekből mindig a legfrissebb verziót kell használni.

 

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. Akik nem kötelezettek pénzforgalmi számla nyitására, azok a banki átutalás és a mobilappos megoldás mellett a papíron küldött irathoz mellékelt csekken vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül is befizethetik adójukat. Csekk telefonon a NAV Infóvonalán (belföldről: 1819, külföldről: +36 (1) 461-1819 hívószám, 3-as menüpont) vagy online a NAV honlapján igényelhető.

További információ a NAV gépjárműadóval kapcsolatos oldalán olvasható.

 

PP