piliscsaba_cimer

Tűzeset Piliscsabán – Általános tűzgyújtási szabályok

KÖZZÉTÉVE: 2022.07.13. 17:14

CÍMKE: Automatikus hírlevél

A tegnapi tűzeset kapcsán szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a tűzgyújtási tilalom idején érvényes általános tűzgyújtási szabályokra, melyek betartásával megelőzhetjük a tragédiát.

 

Július 12-én, kedden az Akácfa utcában egy kertben gyújtott tűz hatalmas károkat okozott. A nagy szél miatt kigyulladt egy ingatlanon felhalmozott hulladék, a tűz átterjedt a közeli fenyvesre, majd a Rozifa Kft. üzemeire és az Aynex Kft. területére. A gyors beavatkozás ellenére nagy lett a kár, de személyi sérülés nem történt – írta közleményében a Piliscsabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület.
Az oltást a piliscsabai tűzoltók kezdték meg, akik közel 15 perc alatt a helyszínen voltak, majd sorra érkeztek az esztergomi, bajnai, szentendrei, valamint a budapesti tűzoltóegységek. A kármentesítésben a piliscsabai közterület-felügyelők, a rendőrség, a piliscsabai és a pilisjászfalui polgárőrség, a Pilis Security és az érdi katasztrófavédelem munkatársai, valamint a környéken tartózkodó civilek segítettek. A tűzvizsgálók is a helyszínen voltak, akik felmérték a kárt, illetve megvizsgálták honnan indult a tűz, és mi okozhatta. A rendőrség a tűzvizsgálat alapján dönt majd arról, történt-e szabálysértés.


A jelenleg is érvényben lévő tűzgyújtási tilalom idején az alábbi szabályokat érdemes betartani:

 

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás
A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Azonban az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata az általános égetési szabályok betartását követeli meg:
•    nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
•    nagyon szeles időben ne gyújtsunk tüzet;
•    üveget, szemetet, műanyagot ne dobjunk a tűzre;
•    gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására, pl. víz, homok;
•    a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt (pl. "víz és föld – keverés – víz – kézrátétel” módszerrel);
•    a gyerekeket ne engedjük a tűz közelében játszani;
•    nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

 

Avar és kerti hulladék égetése
A kerti hulladék égetése a hatályos jogi szabályozás alapján az év minden napján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, Piliscsabán azonban nincs erre vonatkozó rendelet, tehát a belterületi ingatlanokon nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

 

Tűzgyújtás külterületen
Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakó helyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett.

(forrás: erdotuz.hu)

 

PP