piliscsaba_cimer

Tájékoztató a hatósági áras tűzifáról

KÖZZÉTÉVE: 2022.09.22. 13:27

Az Agrárminisztérium szeptember 18-án jelentette be, hogy a kormány hatósági áras tűzifaprogramot indít, melynek köszönhetően a lakosság kedvezményes áron juthat tűzifához az állami erdőgazdaságoknál.

 

 

 

A tűzifa egységes, maximált áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben. A szállításról (az átvételi ponttól a felhasználási helyig) a vásárlónak kell gondoskodnia. A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságok adott területére jellemző fajösszetétel szerint az alábbi árakon:

Keménylombos: bruttó 30 000 forint / erdei köbméter
Lágylombos: bruttó 19 000 forint / erdei köbméter
Fenyő: bruttó 19 000 forint / erdei köbméter

Érdemes figyelembe venni, hogy a tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége is, tehát aki már korábban beszerezte a téli tüzelőt, és 10 köbmétert vagy annál többet vásárolt, már nem tud többet hatósági áron vásárolni.

 

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint Piliscsaba lakói vásárlási igényükkel a Budakeszi vagy Pilisszentkereszti Erdészetet kereshetik az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Budakeszi Erdészet központi telephelye
Telefon: 23/457-857; 20/984-6197
E-mail: budakeszi@pprt.hu; lampert.zsolt@pprt.hu
Értékesítési és átvételi pont: 2092 Budakeszi, Kísérleti Telep
(GPS: 47.524316, 18.891463)

 

Pilisszentkereszti Erdészeti Iroda
Telefon: 26/347-528
E-mail: pilisszentkereszt@pprt.hu
Értékesítési pont: 2098 Pilisszentkereszt, Fő út 5.
Átvételi pont: Piliscsaba, 095 hrsz., Fehér úti rakodó (Figyelem! A telephely csak az erdészet által megadott időpontban látogatható!)

 

A tűzifát az erdészetek értékesítési pontján, személyesen lehet igényelni személyigazolvány és lakcímkártya felmutatásával, és egy erre a célra létrehozott nyilatkozat kitöltésével. Az igénylők ezután várólistára kerülnek, a tűzifa átvételének időpontjáról pedig az erdészet tájékoztatja majd az érdeklődőket.
Felkerestük az érintett erdészetek munkatársait, és az általuk elmondottak alapján azon piliscsabaiak, akik a Pilisszentkereszti Erdészettől szeretnének tűzifát vásárolni, Pilisszentkereszten igényelhetik meg személyesen, átvenni viszont Piliscsabán, a város szélén található Fehér úti rakodónál tudják majd. A Budakeszi Erdészetet szintén személyesen lehet felkeresni a megadott értékesítési ponton, a tűzifát ebben az esetben viszont Budakeszin lehet majd átvenni.
Fontos kiemelni, hogy a faanyag elszállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia, az erdészetek ebben csupán szállítópartnerek elérhetőségeinek megadásával tudnak segíteni.

 

PP