piliscsaba_cimer
akadalymentes

Szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben

KÖZZÉTÉVE: 2021.09.07. 12:51

A Pilisi Parkerdő az elmúlt évekhez hasonlóan idén ősszel is szarvasbőgéstúrákat szervez a parkerdő különböző helyszínein. A kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak – olvasható a Pilisi Parkerdő honlapján.

 

A gímszarvasbikák nászuk időszakában változatos hangú és erejű, más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással, az alkonyattól erősödő bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és vérmérsékletéről is árulkodik. A nászidőszakban a gímbikák a felbukkanó vetélytársat először hanggal igyekeznek távol tartani, ha ez nem elegendő, akkor meg is vívnak vele, ami jól hallható agancscsattogással is jár. A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket.
A Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsósorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kéri az érdeklődőket, hogy szervezett túrák keretében, és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.

A Pilis Parkerdő szarvasbőgéstúráinak helyszínei és időpontjai:
Valkói Erdészet: szeptember 11., 16., 18., 24., 30.
Gödöllői Erdészet: szeptember 7., 9., 27.
Visegrádi Erdészet: szeptember 9., 13., 21., 23.
Szentendrei Erdészet: szeptember 13., 20., 27.
Budapesti Erdészet:
szeptember 21., 23., 24., 25., 26., 27., 29., 30.​,
október 1., 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9., 10.

A két órán át tartó túrák változó időpontban, a késő délutáni órákban indulnak. A túrázáshoz javasolt az időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa, valamint távcső használata. Fényképezni vaku nélkül van lehetősége az érdeklődőknek. A jelentkezésről, valamint a túrák pontos helyszíneiről az alábbi oldalon lehet tájékozódni.

PP