piliscsaba_cimer
akadalymentes

Részletek a Klarissza-házba tervezett félmilliárdos beruházásról

KÖZZÉTÉVE: 2021.05.26. 15:00

CÍMKE: Automatikus hírlevél

Amint arról hírt adtunk, a kormány április 30-ai határozatában döntött a 549 783 000 forint vissza nem térítendő támogatás odaítéléséről, amit Piliscsaba önkormányzata az épület felújítására, közösségi tér és vállalkozásfejlesztési központ kialakítására kap. A támogatás részleteiről Farkas András polgármestert kérdeztük.

A polgármester elmondta, a településen élőknek újabb munkahelyeket, fejlődő vállalkozásokat és egy ikonikus műemléki épületegyüttes újjászületését jelenti ez a beruházás. A központban képzések, inkubációs és egyéb programok segítenek majd növelni a térségben működő vállalkozások versenyképességét, például startup cégek elindítását. A projekt támogatása a szükséges digitális eszközbeszerzést is fedezi – tette hozzá.

A beruházás érinti a könyvtárat és a MIKK intézményét is, mivel a bejárattól balra lévő területen egy étterem-bisztró funkcióval működő vendéglátó helyiséget hoznak létre. A tervezett étterem egybe lesz nyitva a Klarissza-ház nagytermével, így klubfoglalkozások, nagyobb előadások megtartására is lehetőséget ad. Emellett bérelhető lesz, tehát rendezvények, esküvők helyszínéül is szolgál majd.

A polgármester a tervezés folyamatával kapcsolatban kifejtette, még 2019-ben készült egy felmérés a Klarissza-házról több műemléki szakértő bevonásával, aminek köszönhetően megszületett egy több mint négyszáz oldalas műemlékvédelmi dokumentáció. Ezt veszik alapul a tervezés során. A projekt jelenlegi állása szerint elkészült a részletes tervezési program, illetve az előzetes látványtervek. A polgármester elmondta, hogy jelenleg a tervezők és a műemlékkutatók kiválasztása zajlik. Ezt követően a nyár folyamán készülnek majd el az engedélyezési tervek, ezt követi az engedélyezés és a közbeszerzés. Várhatóan januárra már meglesz az a vállalkozó, aki a kivitelezést végzi. A beruházás várhatóan 2022. december 31-éig készül majd el.

Farkas András az interjúban kiemelte: idővel a Bajcsy-Zsilinszky út felől, a zebra irányából szeretnék megnyitni az udvart, ezáltal átjárhatóvá válna a terület. Gyakorlatilag egy olyan térsor jönne majd létre a Klarissza-ház udvarával, a Templom térrel, a piactérrel és a Csaba-kerttel, ami európai szintű városközpontot ad Piliscsabának.

A polgármesterrel készített interjút teljes egészében a Piliscsabai Polgár júniusi számában olvashatják, mely a jövő héten jelenik majd meg.

PP