piliscsaba_cimer
akadalymentes

Összetartozás és közösségépítés

KÖZZÉTÉVE: 2021.06.07. 16:50

CÍMKE: Automatikus hírlevél

Múlt pénteken ünnepeltük a nemzeti összetartozás napját. A trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról Piliscsabán június 4-én, a késő délutáni órákban emlékeztek meg ünnepélyes keretek között városunk polgárai.

Az eseményen beszédet mondott Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, és verset adott elő Jászai László piliscsabai színművész.

Farkas András, Piliscsaba polgármestere beszédében kiemelte Piliscsaba közösségi tereit, építményeit, melyek – mint mondta – most is épp oly fontosak, mint őseink idején. "Itt állunk mi most ezek között az emlékek között. A mai generációk. És emlékezünk. Nem csak, hogy nem hagyjuk, hogy feledésbe vesszen az emlékük és az összefogásról tanúskodó hatalmas tetteik, hanem kötelességünknek érezzük folytatni, befejezni, kiteljesíteni, amit ők elkezdtek. Gyönyörű kötelességünk újra közösséggé formálódni. Úgy, hogy az elmúlt 30 évben több mint kétszer annyian lettünk. Új telepesek érkeztek ide a völgybe, a Pilis és a budai hegyek találkozásához, Piliscsabára. Kötelességünk helyre tenni, felújítani, beteljesíteni. Kötelességünk megteremteni a szimbólumait, a tereit a közösséggé válásnak, hogy olyan erős közösség legyünk mi itt tízezren, mint ők voltak maroknyian, pár százan, pár ezren."

A történelmi Magyarország 64 vármegyéjét képviselve 64 szál fehér rózsát helyeztek el az emlékműnél Piliscsaba közéleti és kulturális vezetői. Az eseményen készült képeinket a galériában tekinthetik meg.

PP