piliscsaba_cimer
akadalymentes

Nyilvános a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia

KÖZZÉTÉVE: 2021.02.12. 12:43

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia a fővárost és agglomerációját, azaz Piliscsabát is érintő elővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztéséről szóló dokumentum, amely meghatározza a hosszú távú célokat és az ezek eléréséhez szükséges fejlesztéseket. A tervezetet február 4-én mutatta be Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója és Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója. 

A stratégia legfőbb célkitűzése, hogy új alapokra helyezze a vasút és a hévek szerepét Budapest és térsége életében. Megvalósításával versenyképessé válik az elővárosi kötöttpályás közlekedés, mely alapján a jövőben a közlekedés nem csak a mainál gyorsabb és kényelmesebb lenne, hanem egységes bérlettel lehetne majd utazni. A vonatok a jelenlegihez képest jóval sűrűbben járnának, a legforgalmasabb szakaszokon néhány percenként követnék egymást. A megújult vonalakon legalább 3 metróvonal és számtalan úti cél lenne elérhető átszállás nélkül. A megújult, kibővült hálózaton színvonalas vasúti szolgáltatás jönne létre, amely természetes, környezet- és klímabarát választást kínálna a városba és a városon belüli utazás során egyaránt.

A Budapestet és térségét érintő fejlesztés részleteit a https://budapestvasut2040.hu/ oldal mutatja be. Az itt található interaktív térkép segítségével vasútvonalakra lebontva lehet megnézni a tervezett fejlesztéseket. Az esztergomi vonalról ezen az oldalon esik részletesen szó: https://budapestvasut2040.hu/vasutvonalak/esztergomi-vonal/.

A stratégiát bemutató kisfilm elérhető a https://www.youtube.com/watch?v=RWJTinNx00Y&feature=emb_logo linken.

A fejlesztésről társadalmi egyeztetés indult, amely megelőzi a kormány döntését, így a linken található kérdőív kitöltésével mindenki elmondhatja véleményét, meglátásait: https://www.surveymonkey.com/r/bavs.

PP