piliscsaba_cimer
akadalymentes

Néma üzenet – emlékezés a hősökre

KÖZZÉTÉVE: 2021.06.01. 14:14

CÍMKE: Automatikus hírlevél

Május utolsó vasárnapján a világháború hőseiről, katonáiról emlékezünk meg. 

Piliscsabán a hősök napi ünnepségre május 30-án délelőtt került sor a Templom téren álló I. világháborús emlékműnél, ahol Farkas András polgármester beszédében így emlékezett meg a régmúlt hőseiről:

„Piliscsabán az I. világháborús emlékművet 1926. augusztus 15-én avatták fel. Az első világháborúban az akkor 20 milliós történelmi Magyarországról 3,8 millió férfit vittek a csataterekre. 660 000 ember halt meg a háborúban. Minden ötödik ember hősi halált halt, ötből egy komolyabban megsebesült. Minden ötödik került hadifogságba, és tudjuk, hogy közülük sokan meghaltak az embertelen körülmények között. Oroszország és Olaszország csataterein 69 piliscsabai családapa és fiú áldozta fel az életét, az ő neveiket olvashatjuk itt az emlékművön örökre kőbe vésve. (…)
A fájdalom, az értelmetlen veszteség fájdalma látható az emlékmű női alakjának arcán is. Az asszony némán tekint fel az égbe. Némán, mint ahogy néma maradt elődeink üzenete is. 
Talán emlékeznek rá, az emlékmű felújításakor és áthelyezésekor számoltam be Önöknek arról, hogy időkapszulát találtunk a talapzatban. Aztán kiderült, hogy sajnos az időkapszula az évek során megsérült, és az üzenet, amit piliscsabai elődeink hagytak ránk, eltűnt a papírról. Örökre néma marad tehát az üzenet, mint ahogy az emlékmű női alakja is örökre némán őrzi a fájdalmat. 
A hősök emlékének megörökítése az utókornak olyan kötelessége, amely önbecsülésünk, nemzeti azonosságtudatunk megtartásának alapvető feltétele. 2018 novembere óta a hősök napját megújult méltósággal ünnepelhetjük. Olyan ápolt és méltó környezetben, amely segítségünkre lehet abban, hogy a megemlékezés a kegyeletadás mellett a béke jelentőségére is felhívja a figyelmünket. Becsüljük meg, hogy közvetlen háborútól mentes korban és helyen élhetünk, és kérjük a jó Istent, adjon örök nyugodalmat halottainknak, legyenek példaképeink, mi pedig éljünk békességben.”

Az eseményen Manninger Katica és Tóth Péter gyimesi katonaénekét hallhatták a megjelentek. A megemlékezés koszorúit a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatok, politikai és helyi civil szervezetek, a Hauck és a Szepesi iskolák képviselői helyezték el. Az esemény résztvevői a megemlékezés végén átsétáltak a piliscsabai temetőbe, ahol id. Metz Rezső sírjánál is elhelyeztek egy koszorút, megemlékezve háborús tetteiről és dicsőséget hozó győzelmeiről.

PP

Fotók: Barcsik Géza

Galéria