piliscsaba_cimer
akadalymentes

Közeledik a gépjárműadó befizetés határideje

KÖZZÉTÉVE: 2021.09.11. 11:56

CÍMKE: Automatikus hírlevél

A gépjárműadót idén már nem a helyi önkormányzat, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére kell megfizetni, a főszabály szerint két egyenlő részletben. A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell rendezni.

Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kaptak idén áprilisig elektronikusan vagy a postástól személyesen átvehető hivatalos iratot.

A gépjárműadó második részletét a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, az áprilisban kapott levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, akkor újat a NAV ügyfélszolgálatán kérhet. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

A NAV hivatalos tájékoztatása szerint sok esetben nem a magánszemély, hanem az általa ügyintézésre meghatalmazott könyvelő részére küldték ki a gépjárműadóról szóló határozatot. Ha valaki se postán, se ügyfélkapun nem kapta meg a gépjárműadóról szóló hivatalos tájékoztatást, akkor legegyszerűbben az epapír szolgáltatáson keresztül, ügyfélkapuval bejelentkezve tudja jelezni a NAV munkatársai felé, hogy kéri a határozat újbóli megküldését.

A gépjárműadóval kapcsolatban felmerülő kérdésekről a NAV oldalán található további részletes tájékoztatás.

PP