piliscsaba_cimer
akadalymentes

Idén folytatódik a gesztenyefák injektálásos kezelése

KÖZZÉTÉVE: 2021.05.06. 09:55

CÍMKE: Automatikus hírlevél

Áprilisban megtörtént a Piliscsaba közterületein lévő gesztenyefák injektálásos kezelése. A módszer, amellyel mintegy 150 fát kezeltek a városban, a kártékony aknázómoly elleni hosszabb távú védelmet biztosítja – mondta el Győri Gábor, a városüzemeltetés vezetője.

Piliscsaba gesztenyefáit évek óta támadja a Magyarországra a kilencvenes években behurcolt kártevő. A korábbi, permetezéssel történő védekezés mellett két évvel ezelőtt alkalmazták először az injektálásos módszert a fák védelmére, az eddigi tapasztalatok alapján sikerrel. Simon Gyula képviselő elsőként foglalkozott a problémával, és két éve ő vetette fel az injektálásos kezelés lehetőségét, mellyel eddig több száz fát menthettek meg. 

2019-ben az első kezelés költségét Piliscsaba Város Önkormányzata és az Együtt a Holnapunkért Egyesület lakossági gyűjtésből és civil szervezetek adományaiból teremtette meg. Az idei kezelés költségeit az önkormányzat saját költségvetésből biztosítja, melynek összege nettó egymillió forint. 

Egy fa kezelése 8200 forintba kerül – tudtuk meg Győri Gábortól. A PIVI vezetője a kezelés hatékonyságával kapcsolatban elmondta, hogy már az első injektálás is több éven keresztül nyújt védelmet. A vállalkozó 2 év garanciát vállal rá, de a tapasztalatok alapján a kezelést nagyjából négyévenként meg kell majd ismételni.

A jelenlegi injektálásos kezelés a két éve elmaradt, nagyjából 150 fát érinti, köztük a Szent László király útján a Klotild tér és Wesselényi utca közötti szakaszon, a József Attila utcán a gyógyszertár és a játszótér környékén, illetve néhány elszórtan található gesztenyefát a város területén – tudtuk meg Simon Gyula képviselőtől –. A védekezést Richnovszky Andor növényvédő mérnök végezte. Az injektálás hatékonyságának élő bizonyítéka a gesztenyesor korábban kezelt és most gyönyörűen zöldellő szakasza.

PP

Fotók: Simon Gyula