piliscsaba_cimer

Holnaptól ismét harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben

KÖZZÉTÉVE: 2022.07.19. 18:16

Ma éjféltől július 23-án, szombat éjfélig III. fokú hőségriasztást rendeltek el az ország egész területén, a napi középhőmérséklet ugyanis három egymást követő nap is meghaladja majd a 27 Celsius-fokot.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabad téren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5 ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklis túra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját – tanácsolja a katasztrófavédelem.
Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

 

Fontos, hogy sose hagyjunk gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, hiszen ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot! Fokozottan figyeljünk a veszélyeztetett korcsoportokra is (idősek, gyermekek, krónikus betegek, várandósok).

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

 

A DMRV Zrt. eközben vízkorlátozást vezetett be több Pest megyei településen, köztük Pilisvörösváron, Pilisszentivánon és Solymáron. Piliscsabát egyelőre nem érinti a korlátozás, és eddig zavartalanul működik a vízellátás, azonban mi is hozzá tudunk járulni a többletfogyasztás miatt felmerülő problémák enyhítéséhez az autómosás, a medencefeltöltés és a locsolás elhalasztásával.

 

    PP