piliscsaba_cimer
akadalymentes

Hatalmas károkat okozott a hétvégi vihar

KÖZZÉTÉVE: 2021.07.14. 14:30

CÍMKE: Automatikus hírlevél

Az elmúlt hétvégén lehullott nagy mennyiségű csapadék és a viharos szél Piliscsabán is jelentős károkat okozott. A vihar miatt faágak törtek le, a csatornából előtört a szennyvíz és az esővíz, ami házakat öntött el. A kárhelyszínekre a katasztrófavédelem, a helyi önkéntes tűzoltók, a polgárőrség és a városüzemeltetés munkatársai is kivonultak.

"A szennyvízcsatorna-hálózatba sokan illegálisan vezetik bele az esővizet – tette közzé Simon Gyula a polgárőrség Facebook-oldalán. – A feltörő víz az aszfaltot és a betonjárdát is felnyomta, több házat elöntött."
Farkas András polgármester is a helyszínekre sietett és felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal. A polgármester az esettel kapcsolatban elmondta: "Jól tudjuk, hogy a szennyvízcsatorna-hálózat bővítésre szorul, jelenleg is azon dolgozunk, hogy ezt a problémát minél előbb megoldjuk. Azonban hiába bővítünk, ha a lakosság egy része túlterheli a rendszert, ezzel másoknak jelentős kárt okozva, hiszen ilyen mennyiségű esőt nem tud elnyelni a csatornahálózat."

Az árvízszerű esőzések az elmúlt években egyre gyakoribbak, minden évben előfordul egy-egy hasonlóan viharos eső. A károkat azonban meg lehet előzni. Családi házak esetében az esővízszikkasztó vagy locsolásra felhasználható esővízgyűjtő lehet a megoldás. Az esővíz elvezetése ugyanis mindenkinek saját felelőssége. A polgármester hozzátette: Piliscsabán azokon a helyeken, ahol van csatorna, és megoldott lenne az esővíz elvezetése, a vízelvezető árkok gyakran el vannak dugulva, nincsenek tisztán tartva, holott ez mindenkinek feladata a saját ingatlana előtt.

Az esővíz elvezetésével, illetve a házak előtti árkok karbantartásával  a 12/2020. (VI. 4.) önkormányzati rendelet foglalkozik. Ebből kiderül, hogy az ingatlan használója köteles megakadályozni, hogy az épület tetőzetéről az esővíz vagy a hólé a járdára csorogjon. Emellett az ingatlanon keletkező csapadékvíznek saját területen történő elhelyezéséről, vagy – külön jogszabály szerinti – közterületen kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetésről, valamint a közterületen megépült csapadékvíz-elvezető rendszer tisztán tartásáról és karbantartásáról szintén az ingatlan lakójának kell gondoskodnia. Ha mindenki odafigyel erre, akkor viharok esetén talán kevesebb kárt okoz majd az eső Piliscsabán.

PP
Fotók: FA

Galéria