piliscsaba_cimer

Folytatódik a Településfásítási Program

KÖZZÉTÉVE: 2023.01.24. 15:45

Az Agrárminisztérium a korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdette Településfásítási Programját, melynek január 23-án induló harmadik ütemében ismét a tízezer fő lélekszámúnál kisebb magyarországi települések igényelhettek facsemetéket.

 

Piliscsabán 2022 tavaszán a programnak köszönhetően harminc fát ültettek el városszerte, amit remélhetőleg idén folytatni tudnak. A városüzemeltetés munkatársai ezúttal újabb 13 fát igényeltek, melyeket a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból választhattak ki. Az idei fordulóban összesen tízezer darab fa állt rendelkezésre, ami az előre meghirdetett hétnapos jelentkezési határidő első napján elfogyott. Ebből is látszik, milyen népszerű Magyarország legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezése.

 

A Településfásítási Program fontos része az Országfásítási Programnak, amely lehetőséget nyújt a kistelepülések zöldítésére, népszerűsíti az erdőtelepítési támogatásokat, mindezzel pedig hozzájárul a kormány céljához, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területeinek aránya. A program sikerét jelzi, hogy az Országfásítási Program meghirdetése óta már 47 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága eddig 1,5 milliárd forinttal támogatta.

 

PP