piliscsaba_cimer
akadalymentes

Ez derült ki a lakossági kérdőívekből

KÖZZÉTÉVE: 2021.05.28. 10:30

CÍMKE: Automatikus hírlevél

Piliscsaba önkormányzata az év elején az útburkolat-felújítással és a csatornahálózat bővítésével kapcsolatban egy kérdőív segítségével mérte fel a lakossági igényeket, illetve a lakók fejlesztésre szánt önerejének mértékét. Többek között ez az előzetes igényfelmérés is befolyásolja majd, hogy mely utcákban várható csatorna- és útburkolat-felújítás a későbbiekben.

Január végéig összesen 226 papíralapú és online kitöltött kérdőív érkezett be az önkormányzathoz. Ez elég csekély aktivitás, ugyanis Piliscsaba 167 utcájának kevesebb mint a feléből érkezett visszajelzés, és a csaknem 2800 háztartás kevesebb mint tíz százaléka élt a lehetőséggel, hogy elmondja véleményét, beleszóljon a csatornázást és utakat érintő fejlesztésbe.
A kérdőív azon kérdésére, hogy a lakosság mekkora önrésszel tudja támogatni a csatornahálózat építését (bővítését), 100 000 és 200 000 forint közötti válasz volt a jellemző, de volt, aki azt jelezte, hogy 1-2 millió forinttal is hajlandó lenne beszállni a csatornahálózat fejlesztésébe.
Az útfelújítással kapcsolatban szintén felmerült a kérdőívben az önrész kérdése. A válaszok alapján a lakosság jellemzően 50 000 és 500 000 forint közötti összeggel tudná támogatni a munkálatokat.
A részletfizetés lehetőségével kapcsolatban a válaszadók fele jelezte, hogy jó lenne, ha havi részletekben fizethetné meg az önrészt. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy biztos lesz lehetőség részletfizetésre. Megközelítőleg négy évre, nagyjából 50 hónapra lenne szétosztva a hozzájárulás összege, ami havonta 7-8000 forintot jelent majd.

A kérdőív utolsó kérdése a fejlesztéssel kapcsolatos egyéb észrevételek, megjegyzések kifejtésére adott lehetőséget. „Sok építő jellegű hozzászólás érkezett – mondta el a kérdőívekkel kapcsolatban Farkas András polgármester. – A szöveges értékelések alapján azt látjuk, hogy alapvetően pozitívan állnak a kérdéshez, örülnek annak, hogy foglalkozunk a témával. Az emberek többsége konstruktív javaslatokat tett a beruházásokkal kapcsolatban: szeretnék azt, ha figyelembe vennénk a fontossági sorrendet, és ha a vízelvezetés legalább annyira fontos lenne, mint az útépítés. Továbbá szeretnék, ha előbb a csatornahálózat kialakítása valósulna meg, aztán az útburkolat.”

Az önrész nagyságáról, a finanszírozás részleteiről és a kivitelezés kezdetéről a Piliscsabai Polgár júniusi számában olvashatnak, mely a jövő héten jelenik meg.

PP