piliscsaba_cimer

Elkezdődött a fűtési szezon

KÖZZÉTÉVE: 2023.10.27. 10:49

CÍMKE: Automatikus hírlevél, fűtés, karbantartás, tűzoltók

Október közepén elkezdődött a fűtési szezon. Ennek kapcsán a katasztrófavédelem arra kéri a lakókat, hogy az előttünk álló fél évben fokozottan figyeljenek oda a fűtőeszközökre. Az elmúlt években ugyanis a lakástüzek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek pedig 60 százaléka a fűtési szezonban történt.

A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni. A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek maguknak kell időpontot foglalniuk (erről itt írunk bővebben). A katasztrófavédők azt tanácsolják, kerüljék a nedves, kezelt fával, szeméttel való fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom lerakódását. A kémény falán lerakódó kátrányréteg ugyanis, ha nem távolítják el, meggyulladhat, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Mint írják, évente 900-1000 lakástűz a kéményben keletkezik.

A tűz mellett a szén-monoxid is veszélyes lehet. Szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés. A CO egy színtelen, szagtalan, mérgező gáz. Akár életet is menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid-érzékelő – írja a katasztrófavédelem.

A piliscsabai önkéntes tűzoltók arra hívják fel a lakók figyelmét, hogy a tűzjelző berendezéseket is érdemes minden szezon előtt ellenőriztetni és karbantartani, mivel az utóbbi időben több téves jelzés, riasztást is kaptak.

PP